Serge de Gheldere zet met 3 lezingen het ATTENTION-luik mee kracht bij! Lees hier de getuigenissen!

Ik vond het zeer indrukwekkend, in de zin van verontrustend. Het feit dat de CO2-uitstoot in 2050 het dubbele zal zijn van wat het nu is, en de daarbij komende gevolgen voor de aarde, bracht toch wel een moment van stilte teweeg. Ik wist niet dat het zo erg gesteld was met de planeet. Langs de andere kant vond ik de oplossingen, de alternatieven ingenieus en goed. Ik stond er echt van te kijken wat men eigenlijk kan doen om de planeet te helpen. Je krijgt eigenlijk dezelfde luxe maar op een milieubewuste manier. Vanaf nu ga ik toch op een andere manier naar de dingen kijken (of toch proberen); op een milieuvriendelijke manier. (leerling, 6e jaar)

Serge de Gheldere is echt een fascinerende spreker. Het best van al vond ik dat je niet buitenging met een 'het-is-te-laat-we-gaan-allemaal-dood'-gevoel. Hij raakt heel duidelijk de pijnpunten aan, maar hij toont ook dat er al heel wat aan de gang is (hoewel niet genoeg). Het was verhelderend en bij momenten ook wel choquerend (die grafieken die de pan uitswingen!). (leerkracht)

 

Het is erg gesteld, we moeten ingrijpen voor het te laat is. Het verandert snel en we moeten snel iets doen aan onze levensstijl. We moeten niet denken dat een klein beetje niets uitmaakt, alle beetjes helpen. Er bestaan oplossingen voor dus nu moeten we die alleen nog volgen. (leerling, 4e jaar)

 

Serge de Gheldere heeft duidelijk gemaakt dat de klimaatsverandering echt bezig is en dat we er nu iets aan moeten doen. … Het is goed dat men werkt aan een netwerk binnen Europa en Noord-Afrika om energie op te wekken, zoals veel windmolens plaatsen en zonne-energie opwekken. Wat ik ook een goed idee vond, is het daglicht laten binnen brengen in gewone kamers. (Camille, 6e jaar)

 

De tijd van praten is voorbij, de tijd van handelen is gekomen. Niet de volgende generatie maar wij zijn het van wie de toekomst van de planeet afhangt. Als we nu niets doen, is het te laat. (Pieter, 3e jaar)

 

Nu weet je echt dat de mens de oorzaak is van de gehele klimaatsopwarming, en dat we enkel iets kunnen veranderen als we allen samenwerken… (Sharon, 3e jaar)

 

Het heeft me toch wel gedwongen om er eens goed over na te denken. (Hélène, 3e jaar)

 

De idee dat de ganse wereld voorzien kan worden van elektriciteit door een oppervlakte van 200 km x 200 km vol met spiegels die de zon reflecteren, is mij enorm bijgebleven. Dat zou fantastisch zijn en zeker omdat het groene stroom is.

(Ulrieke, 6e jaar)

 

Het is niet de eerste keer dat ik grote ogen trek als ik gevolgen/oorzaken hoor i.v.m. opwarming van de aarde en toch ben ik er altijd even niet goed van… Kippenvelmoment bij de dia van de Noordpool die langzaam maar zeker verdwijnt, vooral omdat je weet hoe meer ijs er verdwijnt, hoe sneller het proces vordert. Het is dus geen kwestie van afwachten op een oplossing, het is nu dat de wereld moet reageren, er is geen tijd. (leerling, 6e jaar)

 

Serge de Gheldere kan het  goed uitleggen, zeer verstaanbaar voor de leerlingen. Je zag het ook aan hen dat ze echt wel luisterden; tot het einde van de lezing. Knap gedaan, ook de informatie die hij meegaf, de beelden, grafieken ... allemaal zeer verzorgd! Ik heb de indruk dat hij een hele dag door kan vertellen. Geeft hij eigenlijk nog lezingen in België? Zou zeker nog eens gaan dan! Veel leerlingen vroegen zich af wat er nu zou gebeuren als we die 2 extra graden Celsius echt zouden bereiken. Hij heeft daar een zeer duidelijk antwoord op gegeven. (Leerkracht)

 

Verrassend welke invloeden alles heeft en welke oplossingen er al zijn uitgevonden. Het is nu pas dat ik er mij echt van bewust ben, want in de media krijg je altijd maar een stukje informatie en nu hadden we echt een overzicht. (leerling 6e jaar)