Verslag van een geslaagd klimaatdebat

Sint-Hendrik organiseerde groot klimaatdebat in De Rekkelinge

Op woensdag 21 maart 2012 organiseerde onze school in het kader van het AHA-project een gesmaakt klimaatdebat in zaal De Rekkelinge.

Deelnemers aan het debat waren Robrecht Bothuyne (Vlaams parlementslid CD&V), Jean-Pierre Deleener (11.11.11) Bart Demedts (11.11.11), Luc Maes (provincieraadslid Open VLD), Bart Martens (Vlaams parlementslid sp.a), Bart Staes (Europees parlementslid Groen), Bert Wollants (Kamerlid N-VA). Sven Pichal, van het Radio 1-programma Peeters & Pichal, modereerde het debat.

Met de informatie die we tijdens Koen Meirlaen zijn verblijf op Antarctica verkregen en vanuit opzoekwerk en voorbereidingen in verschillende lessen wilden we politici en ngo-medewerkers confronteren met een aantal stellingen inzake het klimaat.

Leerlingen uit 6HUWb stelden eerste de verschillende deelnemers voor. Dit werd voorbereid in de les Nederlands en in de les geschiedenis. De leerlingen focusten vooral op de standpunten van de verschillende politieke partijen inzake leefmilieu. Daarnaast waren er ook de medewerkers van 11-11-11 die de leerlingen presenteerden aan de aanwezigen.

 

De fakkel werd doorgegeven aan Sven Pichal die de deelnemers uitnodigde om te debateren over een aantal stellingen. Het ging o.m. over het feit of een ecologisch beleid meer overheid vereist en minder privé in de organisatie van de economie. Verder kwam ook de klimaatopwarming aan bod en uiteraard was er ook tijd om in te zoomen op de verschillende standpunten van de Vlaamse partijen.

 

De aanwezigen konden achteraf ook vragen stellen. Heel wat leerlingen en aanwezigen hadden zich goed voorbereid en hadden een aantal kritische vragen voor onze politici klaar.

 

We konden dit initiatief gratis toegankelijk maken, mede door de steun van de Stad Deinze en Dynamo 3.